• Breaking News

    LOGIC SEARCH ENGINE

    AGE CALCULATOR || বয়সের হিসেব

    বাক্যকে বচনে পরিনত করার নিয়ম কি?

    Monday, February 8, 2021

    interchange sentences

    Grammar knowledge

    English Grammar ( Class Xii )





    * Interchange of Simple , Complex and Compound sentences

    1) The humming insects don't disturb his rest. (Change into Complex)

    Answer :-

    The insects which are humming do not disturb his rest.



    2) A soldier, very young , lies open-mouthed. (Change into Complex)

    Answer :-

    A soldier who is very young lies open-mouthed.



    3) You want me to talk to you calmly. (Change into Complex)

    Answer :-

    You want that I talk to you calmly.



    4) I am very liable to lose my temper. (Change into Complex)

    Answer :-

    I am very liable as I lose my temper.



    5) I would teach you right from wrong. (Change into Complex)

    Answer :-

    I would teach you what is right and what is wrong.



    6) I wanted a pair of blue suede shoes. (Change into Complex)

    Answer :-

    I wanted a pair of suede shoes which was blue in color.



    7) I was a short boy with rather undistinguished looks. (Change into Compound)

    Answer :-

    I was a short boy and I had a rather undistinguished looks.



    8) I must have been sitting in a dark corner. (Change into Complex)

    Answer :-

    It must have been a dark corner where I was sitting.



    9) But I knew she wore slippers. (Change into compound)

    Answer :-

    She wore slippers and I knew it.



    10) They have too much to take in. (Change into Complex)

    Answer :-

    They have so much that they cannot take in.



    English Grammar ( Class Xii )

    11) It was her eyes I noticed. (Change into Simple)

    Answer :-

    I noticed her eyes.



    12) It was about eleven o'clock at night, and she was walking alone. (Change into Complex)

    Answer :-

    When it was about eleven o'clock at night, she was walking alone.



    13) She was walking alone when a boy ran up behind her. (Change into Compound)

    Answer :-

    She was walking alone and a boy ran up behind her.



    14) The tree which consumes the earth the grows slowly. (Change into Simple)

    Answer :-

    The tree consuming the earth grows slowly.



    15) It is only magicians who know that. (Change into Simple)

    Answer :-

    Only magicians know that.



    16) The most important thing in the world was science. (Change into Complex)

    Answer :-

    It was science that was the most important thing in the world.



    17) You do not know me, but I know you. (Change into Complex)

    Answer :-

    Although you do not know me, I know you.



    18) My father would dip his fingertips in them and say a prayer. (Change into Simple)

    Answer :-

    My father , dipping his fingertips in them, would say a prayer.



    19) Why don't you say this to the people who come to you for help and advice ? (Change into Complex)

    Answer :-

    why don't you say this to the people coming to you for help and advice ?



    20) I can't bear to sit in a train for more than two-or-three hours. (Change into Complex)

    Answer :-

    I can't bear to sit in a train if it is for more than two-or-three hours.



    21) I wondered if I would be able to prevent her from discovering that I was blind. (Change into Simple)

    Answer :-

    I wondered about my ability to prevent her from discovering my blindness.



    22) I found the window and sat in front of it. (Change into Simple)

    Answer :-

    Finding the window I sat in front of it.



    23) I turned from the window and faced the girl. (Change into Simple)

    Answer :-

    Turning from the window, I faced the girl.



    24) You do not know me, but I know you. (Change into Simple)

    Answer :-

    You not knowing me, I know you.



    25) The Cricket's song, in warmth increasing ever. (Change into Complex)


    Answer :-

    It is the Cricket's song , which is in warmth increasing ever.






    English Grammar ( Class Xii )

    interchange of sentences ( Class Xii )

    interchange of sentences test ( Class Xii )

    No comments:

    Post a Comment


    Contact Us

    Email:- soumyadipmandal9@gmail.com